
Fakty i mity na temat mleka
Mleko – dla jednych to codzienny produkt, a dla innych trucizna. Kwestia picia mleka polaryzuje ludzi i wywołuje emocje. I jak w każdym konflikcie prawda leży gdzieś pośrodku.
Mleka różnią się od siebie rodzajem białka
Mleko składa z wody, tłuszczu, witamin, minerałów, cukrów (laktoza) i białek. Wśród białek wyróżnia się kazeiny. Beta-kazeina to jedno z nich. Występuje w kilku wariantach genetycznych, z czego najbardziej popularne są A1 i A2. Beta-kazeina A2 jest uznawana za pierwotny wariant beta-kazeiny, chociaż ma numer 2 (została odkryta później). W stadach europejskich krów około 10 000 lat temu doszło do naturalnej mutacji jednego z aminokwasów beta-kazeiny. Na 67 pozycji łańcucha aminokwasów prolinę wyparła histydyna, czym spowodowała pojawienie się beta-kazeiny A1.
Ta jedna mała różnica spowodowała, że mleko z beta-kazeiną A1 trawi się zupełnie inaczej niż A2. Po spożyciu mleka lub produktów mlecznych A1 enzymy trawienne w jelitach powodują uwolnienie bioaktywnego peptydu opioidowego BCM-7 – toksyczną substancję, która może powodować niestrawność i podobne objawy jak nietolerancja laktozy. Mleko z beta-kazeiną A2 nie wywołuje tego szkodliwego peptydu i nie podrażnia układu trawiennego. To dlatego nie wywołuje przykrych dolegliwości i jest bardziej wskazane dla osób, które mają nietolerancję białka mleka krowiego.
Nietolerancja laktozy a nietolerancja białka mleka krowiego
Powszechnie wiadomo, że nietolerancja laktozy wynika z niewytwarzania przez organizm enzymu trawiennego – laktazy. W przeciągu kilku godzin od spożycia dochodzi do gazów, biegunek, wzdęć, nudności, czy nawet wymiotów. Często nietolerancja laktozy jest mylona z nietolerancją białka mleka krowiego, ponieważ daje takie same objawy. Chociaż mleko A2 będzie prowokowało nieprzyjemne dolegliwości po spożyciu przez osoby z nietolerancją laktozy, to osoby z nietolerancją białka mleka krowiego mogą spokojnie pić mleko A2.
Mleko od krowy a mleko UHT
Mówi się, że mleko to trucizna i rzeczywiście może tak być, jeśli pije się całkowicie wyjałowione, przetworzone mleko UHT z konwencjonalnej hodowli. To co krowa zje, oddaje w mleku, dlatego warto zadbać o dobre źródło. Mleko z ekologicznych gospodarstw, gdzie krowy są hodowane w sposób tradycyjny i karmione ekologiczną paszą, będzie o wiele bardziej odżywcze i zdrowe. A mleko A2 w jakości ekologicznej to najwyższa półka! Najlepsze mleko, jakie możesz podać swojej rodzinie.